A magyar nyelv szépségei

 2010.02.23. 10:37

Hosszabb ideje nem frissült a blog, ugyanis egy kicsit betegeskedtem, egy kicsit dolgozgattam, így nem volt időm. Most viszont Píti küldeményét teszem közzé, mely egy szép gyűjtemény a magyar nyelvben megbúvó lehetőségekről:

Találkozás:
Nyuszika és a róka találkoznak az erdőben. Nyuszika köszön:
- Szia vöröske!
- Te engem ne vöröskézz le!
- Miért, jobb lenne, ha lerókáználak.....!?!


Előző munkahely:
A HR-es kérdezi az új titkárnőt:
- És mondja, az előző munkahelyén mennyi volt az évi fizetése?
- ??? Nálunk az előző munkahelyemen nem dolgozott egy Évi sem!


Margarin:
Két egér beszélget a kamrában:
- Rád fog esni a margarin!
-  Rámamargarin?

 

Hogy kapta Benedek Elek a nevét?
Anyukája reggel beszólt a kisfiának:
-  Benn vagy még az ágyban?
- Benne, de kelek.


Trükk:
-  Mondja Kovács bácsi, maga mit szokott csinálni, ha este nem tud elaludni?
- Én? Elszámolok háromig, és már alszom is.
- Tényleg? Csak háromig?
- Háromig, de van úgy, hogy fél négyig is.


Bevásárlás:
-  Pistike, szaladj le a boltba, hozzál egy kiló hurkát! De ne véreset!
-  DENEVÉRESET???

 

     

Egyenlet:
- Kislányom, teljesen egyedül oldottad meg ezt az egyenletet?
- Nem. Két ismeretlennel.


Kérdés:
-  Miért nincs bástya a vonaton?
- Mert a vonat nem vár.....


Úszásoktatás:
-  Hogy tanítja a varázsló úszni a pókot?
- Hókusz, pók       ússz!


Tehén:
A tehén bonyolult állat. De én megfejtem.


Kérdés:
- Miért nem gyűjt a darázs vasat?
- ???
- Mert azt a MÉH csinálja

Ez van srácok!

 2010.02.05. 16:50

Azt hiszem a német propagandafilmek így végződhettek a második világháború környékén:

Szavak, képek, rejtvények

 2010.02.05. 16:12

Ton küldte az alábbi klasszikus képrejtvényeket. Maga is beismerte, hogy egy-egy esetben kicsit ferdített, de ezért nem bántjuk :) Fogadjátok szeretettel:

A megfejtések pedig:

(Benkő Dániel, Nagyvárad tér - Klinikák(Clooneykák sorry), Csernobili katasztrófa)

Angol órára jöttem

 2010.02.05. 16:02

A leveles ládámban találtam András és Zsuzsa küldeményét, melyben egy igaz történetet és néhány szófacsarást osztanak meg velünk:

Munkahelyi intenzív angol nyelvtanfolyamon történt, hogy a mellettem ülő fiút kérték az alábbi búcsúzási formula lefordítására:

 

„See you soon!”

 

Mire ő: nézd a fiad!

Ez mondjuk megkérdőjelezi a nyelvtanfolyam intenzitását, de hát lássuk be a tanulás mindig a legelején a leggyorsabb.  Csak angolul ér hahotázni: IF IF IF :))) Lehet, hogy perverz, de nekem az ilyen elbeszélések tetszenek. Vélemény?

 

És a szófacsarás:

Mi a különbség a frizsider javítását végző műhely és a helyettes házmester között, aki betesz egy kis alkoholtartalmú italt hogy a hőfoka megfelelő legyen?

 

A megoldás:

(hűtő service vs. ser hűtő vice)

 Köszönjük! :)

 

 

Nem tudom Petőfi az alábbi szituációra gondolt-e... A képet nem én készítettem, az internetről származik, nem változtattam rajta :) A megfejtés pedig nagyon egyszerű, a hölgy ilyen céllal vitte ágyba az alatta látható (sejthető) urat:

(fogyó kúrás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsoltnak köszönhetjük az alábbi agyzsibbasztó, natúr képrejtvényt, mely bőven befér az előző fárasztó posztok sorába :). Gondoljunk egy nagyszerű filmre, tudjátok amelyikben minden fekete-fehér, csak egyetlen kislány szaladgál piros ruhában! Megvan? Akkor próbáljátok a címét pösze angolsággal kiejteni és meg is van a megoldás:

(Schindler's lift) Perfe, csak ha pöfén tudunk befélni :))))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazember

 2010.01.31. 20:18

Hát nem is tudok mit mondani az alábbi képrejtvényre :) A szerzője Píti, aki egy igazi minden hájjal megkent gazember módjára vette ostrom alá a kedves olvasók rekeszizmait. Ezzel a mondattal el is árultam a megfejtést: (minden hájjal megkent)

Szegény könnyed erkölcsű leányzó nem is sejthette, hogy ez lesz az eredménye annak, hogy modellt fekszik. A kép is bizonyítja, hogy ha sokat fekszünk, bizony hájlerakódásaink lesznek. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


:)

Villámangol (My fork is english)

 2010.01.28. 14:49

Píti, felbuzdulva a korábbi tükörferdítések sikerén, néhány hasonló nyelvi leleménnyel kedveskedett nekünk ezen a szép csütörtöki napon. Egy kettő standard, mindenki által sejthető mellett akad innovatív megoldás is bőven. :) Olvassátok szeretettel:

 
Hey, water! = ??   (Hévíz) "Egyébként ez lehetne Local Train Flavour is"
Nutty D = ??      (Diósd)
arm danish hair lake creation = ??   (kardánhajtómű)  
grass emergency garden = ??       (fűvészkert)
Mr. Sure = ??     (biztos úr) "Ezt mi németesen Herr Sichernek neveztük :)"
motherbookdriver = ??    (anyakönyvvezető)
laying policeman = ??    (fekvőrendőr)
 

 Ha valaki hasonló idiótaságokkal rendelkezik, küldje el bátran a mocskoskaviar@gmail.com e-mailcímre. Legfeljebb nem vicces és nem teszem ki, vagy nem vicces és kiteszem, vagy vicces és kiteszem, de hogy vicces és nem teszem ki, olyan nincs. ;)

Nem kenyerem a hazudozás. Őszintén bevallom, hogy az alábbi képen azután módosítottam, hogy "ei vittu oikeesti" jelezte, hogy Csí fecske volt és nem bagoly :) Azt hiszem, ennél jobban semmi nem jelzi az irodalom tanításának válságát, vagy az is lehet, hogy a biológia oktatásával is gondok vannak. Félre téve a tréfát, sajnos előfordul velem, hogy dolgokat keverek, és ezért gyakran kapok megjegyzéseket. Csíre gondoltam, és Hu-t raktam a képre, madár, madár ... Még ne írjatok le, fejlődésben vagyok ;) Köszönöm a finn kollégának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aludjatok ti is jól! :)

A SEM a lélek tükre

 2010.01.25. 02:21

Bár igyekeztem elkerülni, de sajnos ez a bejegyzés is némi scientifik jelleget mutat. Találjuk ki, hogy hívják az alábbi képen látható olasz nemzeti étellel táplálkozó, szabad szemmel nem látható tárgyak megjenítésére használt, a leképezéshez elektronnyalábot használó eszközt?

Hát nem fogjuk kitalálni: (pasztázó elektronmikroszkóp)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki most nem nyerít fel, mert nem pontosan érti, kérem ne ijedjen meg, kettőnk közül ő a normálisabb, inkább tekintse meg a következő linket: SEM

Köszönjük

 2010.01.24. 21:17

A szóvicceknek egy külön kategóriáját képezi, amikor olyan dologra hívják fel a figyelmünket, ami nekünk is eszünkbe juthatott volna, és ezért találjuk humorosnak.  A megoldás nem a soros kapcsolás, nem a Soros alapítvány és nem is a soros port vagy soros sport. Egyszerű, de nagyszerű: (Thank You = ten queue)

 

 

 

 

 

 

 

Így mondjuk magyarul

 2010.01.23. 18:06

Egy rövid magyar nyelvleckét szeretnék most közzétenni. Azt hiszem mindannyian ismerjük O. Nagy Gábor nagyszerű könyvét, melyben szólások és közmondások ezreit találhatjuk meg kategorizálva. Nem tudom, hogy a legújabb kiadások mennyire naprakészek, de gyanítom hogy nem tartalmazzák a Péter által küldött alábbi cifra fordulatokat:

- Kérek egy lovas szendvicset! De ha nincs ló, jó a szalámis.
- Jó ebédhez szól a róka. Kidobom a tacskót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hűséges olvasónk, Zsemlekocka a minap Charlie nótát hallgatott, ami közben egy nagyszerű nyelvi felfedezést tett, melyet egy képrejtvény formájában meg is oszt veletek :) A kép mókás, a megoldás egyszerű: (blues)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kocka el van vetve

 2010.01.22. 14:12

Imádom a kreatív nőket :) Zsófi az alábbi képrejtvénnyel készült. Nézzük csak meg, hogy retteg szegény kis dobókocka! Lehet, hogy fellépése lesz, és azért izgul? Talán egy teljes alea iacta est-et kell adnia? Lényeg a lényeg, szögletes barátunk nem érzi a paradicsomban magát:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megfejtést pedig bárki kitalálhatja, aki kicsit jártas az angol szerencse- és/vagy társasjátékokban: (para dice)

Hamlet és a fehérneműk

 2010.01.22. 02:04

Kötelező olvasmány volt középiskolában a dán királyfi küzdelme, melyet apja gyilkosával, cinkosaival, édesanyjával és önmagával vívott. Már akkor is éreztük, hogy "valami bűzlik Dániában", de talán nem is gondoltuk volna, hogy az egyik mellékszereplő mellesleg melltartókkal bizniszel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ki lehetett az? Hát nyilván a jó öreg Fourteenbras, csak arra nem jöttem még rá, hogy a neve 14 db melltartót vagy 4 db tinédzser melltartót jelent.

 

 

Tükörferdítések

 2010.01.20. 15:44

Péter pajtásunk küldte a következő néhány kis kedves fordítási találóskérdést. Nem kell túlbonyolítani. Az elsőnek a megfejtése az a dolog, ami különbséget tesz a feleségek és az üzletszerű kéjelgők közt. Az egyiknek alkalmanként fizetsz, a másiknak pedig.... Ebből a szempontból nagyon találó ferdítés, hogy magában foglalja a "girl" szót. :) A második két kérdésre a válasz egy-egy földrajzi tulajdonnév. Annyit segítek, hogy Budapesten belül. Gondolkodjatok rajta! Ha nagyon nem megy, akkor ott a megoldás:

through the girl price = ??           Megoldás:  (átalánydíj)
this cherry road = ??                  Megoldás:  (Ecseri út)
big wait give square = ??            Megoldás:  (Nagyvárad tér)

 

A bányászok a barátaim

 2010.01.19. 10:30

Hova juthatott volna a társadalom bányászok nélkül? Ha ők nem dolgoznak a föld alatt, keményen, napi nyolc órákat, akkor bizony nincs kőszén, nincs vasérc, nincs gépgyártás, nincs ipari forradalom. Az emberek tisztelik a bányászokat, ők pedig tisztelik a bányát, ennek köszönhetően alakulhatott ki az amerikai szállóige is:

"Miners are the friends of mine." :)

KIA reklám

 2010.01.16. 13:47

A reklámok egy része láttán általában elfog valami rossz érzés. Gondoljunk csak arra, hogy a gyógyszerreklámok, mindig emberi fejekkel és gyógyszeres dobozokkal játszódnak, még unalmasabbá téve a TV műsort. Másrészt vannak leleményes reklámok is, ez tagadhatatlan, de ritkán használják ki a márkanév adta lehetőségeket. Ez az alábbi próbálkozás talán nem túl jó, de illusztrációnak megteszi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:)

Jacko orra

 2010.01.15. 11:06

Mi a hasonlóság az alábbi képen Michael Jackson (Jakabffy Mihály) orra és a feltüntetett gyűrűs monoszacharid között? A válasz megadásához némi szerves kémiai alaptudás szükséges, így ne érezd kellemetlenül magad Kedved Olvasó, ha esetleg nem jut eszedbe a válasz. Azért elárulom, hogy mindkettő furanóz szerkezet.

 

Új szuperhős a vegyiparban

 2010.01.14. 21:09

A modern kor hőse nem Lex Luthorral küzd, hanem a gonosz elektrofil szubsztitúcióval, amely megnehezíti mindennapjait és különböző kalandokba sodorja. Lúgos közegben szinte elpusztíthatatlan, de a füstölgő kénsav tönkreteszi, mint szuperment a kriptonit. Ő nem más, Hölgyeim és Uraim, mint a híres Tiofénmen!

 

Bort és kalácsot olcsón

 2010.01.13. 23:38

Piroska régebben az anyukájától vitte kosárban a nagymamának a bort és  a kalácsot. Nemrég rájött, hogy egy nagyszerű német szupermarket hálózat boltjaiban jutányos áron juthat hozzá a fent említett alapvető élelmiszerekhez, ráadásul nagy kerülőt sem kell tennie, hiszen már minden bokorban van egy Lidl. Kézenfekvő, hogy már a farkas is inkább áruház mögé bújva várakozik, de még az is lehet, hogy valójában az árcédulák fenygetik a modern kor Piroskáját, akit angolszász nyelvterületen csak úgy hívnak, hogy Lidl Red Riding Hood, esetleg Red Lidl-Ridig Hood. Ebben az esetben Lidl-Riding-nak az áruházról áruházra mászkálást nevezik.

 

Címkék: és bor lidl olcsó piroska kalács

Az első meleg római császár

 2010.01.13. 20:50

Közismert, hogy az ókorban, a nagy, legyőzhetetlen római birodalomban, az egyén szexuális beállítottsága nem számított olyan nagy ügynek, mint manapság, a homoszexualitás felsőbb szinteken is elfogadott volt. No de ki lehetett az első meleg uralkodó? Hát nyilvánvaló, hogy TryAnus (egyes átírások sterint Traianusz, 98-117 ).

Az alábbi kép szigorúan csak illusztráció, melyen néhány bátor gladiátor látható az általuk legyilkolt griffmadarak szárnyaival. Mivel két pár szárnyat látunk, akár biplán is lehet a kedves kollégákból, megfelelően illesztve az alkatrészeket.

Most, hogy itt a tél és roppant hideg van olykor, kevesebbet tartozkodunk a szabadban, pedig a kirándulás, a kinti séta, a közös családi programok ilyenkor sem maradhatnak el. Érdeklődőknek javaslom a lékhorgászatot, amellyel ínséges időkben a családi büdzsét is meg lehet támogatni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megfejtés borzasztóan egyszerű, jelöld ki: (családi pótlék)

Az alábbi fárasztó vizualizált szóviccel ezennel ünnepélyesen megnyitom a blogot:

 

 

 

 

 

 

 

 

Túl sokat nem fűznék hozzá. Ha nagyon nem megy, akkora a megfejtés (jelöld ki és meglátod): Szelén Dión (Celine Dion)

Köszöntő

 2010.01.13. 10:56

Üdv kedves Látogató!

Gyakran jutnak eszembe bolondságok, szóviccek, elvont, néha erőltetett, tréfajellegű gondolatok, melyektől meg kell szabadulnom. Mivel a hasonló természetű blogok, kapacitás hiányában, vagy egyszerűen a feldobott téma számukra elégtelen volta miatt ezeket nem mindig jelenítik meg, így önálló blogot kellett indítanom. Itt nem csak a saját idiótaságaimat szeretném közölni, hanem ÖRÜLNÉK, HA MÁS SZELLEMI TERMÉKE IS ELJUTNA HOZZÁM. Ha valamit meg szeretnél osztani velem, a következő e-mail címen állok rendelkezésedre: mocskoskaviar@gmail.com

Mocskos Kaviár